İş

Octet Türkiye, 1 Ağustos Dünya Fintech Günü’nü kutladı

Octet Türkiye tarafından düzenlenen Octet Dünya Fintech Günü webinarında yapay zekanın fintech ve yeni nesil bankalarda yükselişi bölümün önde gelen isimleri tarafından ele alındı. 764 fintech’in bulunduğu Türkiye’de fintech’ler için bir laboratuvar olan ‘Regülasyon Deney Alanı’ yakında faaliyete geçecek

Dünya Fintech Günü’nde farklı etkinliklerle finansal teknolojilerin son 10 yılda geldiği seviye konuşuldu. Octet Türkiye ayrıca bu özel günde departmandaki son gelişmeleri, zorlukları ve fırsatları gündeme getirmek için ilk Octet Dünya FinTech Günü Webinarını gerçekleştirdi.

Ana tema ” Bankacılığın Evrimi ve Yapay Zekanın Yükselişi Webinar iki panel ile gerçekleştirildi. “Yapay Zekanın FinTech’lere Etkisi” başlıklı ilk panele, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Fintech’lerden Sorumlu Proje Yöneticisi katıldı. gençay karaman, Bahçeşehir Üniversitesi Finansal Teknolojiler Program Koordinatörü ve BlockchainIST Merkezi Kurucu Direktörü Dr.  bora erdamar, Kurumsal Hazine Yöneticileri Derneği Başkanı Barış Gökalpve Octet Türkiye CTO’su Gökhan Sevgennın katılımıyla.

Yapay zeka ‘Sage’ devreye girdi

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi’nin, Türkiye’nin finansal teknolojiler alanında dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer almasını hedeflediğini belirten, Cumhurbaşkanlığı Maliye Bakanlığı Finansal Stratejiler ve Analiz Daire Başkanlığı Finansal Teknolojiler Birimi Proje Yöneticisi Gencay Karaman “Finans Ofisi olarak yapay zeka kullanımında fintech sektörünü destekliyoruz. Yapay zeka ekran yüzümüz Bilge, Ofisimizin koordinasyonunda hazırlanan ve her ay yayınlanan Türkiye Fintech Genel Bakış Çalışması’ndan Fintech Sözlüğü’ne kadar her noktada bize eşlik ediyor.

Fintek laboratuvarı ‘Deney Alanı Düzenle’ çok yakında

Yapılacak düzenlemelerle ilgili olarak yeni çalışmaların test edileceği merkezin kısa süre içerisinde hizmete açılacağını bildirdi. Karaman “Merkez Bankamız ile fintech girişimlerinin ve uygulamalarının düzenleyici otoritenin gözetiminde test edilmesine imkan verecek bir Regulatory Sandbox oluşturulması planlanıyor. ASELSAN, Marmara Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İbn Haldun Üniversitesi ve Bilişim Vadisi Teknopark’ın katılımıyla İstanbul Finans Merkezi’nde faaliyet gösterecek olan fintech temalı teknoparkımız İstanbul Finans ve Teknoloji Üssü’nün Finans Ofisimizle uyum içinde şirketler konseyi , tamamlandı. Fintech girişimcilerini online platformda buluşturacak “FinTech Hub Turkey” projesinin geliştirme çalışmalarında son aşamaya gelindi. Detayları yakın zamanda kamuoyu ile paylaşacağız” dedi.

Türkiye’de 764 fintech var

“Ödemeler” alanında 258 şirket, Bankacılık Teknolojisi alanında 98 şirket ve en popüler kripto varlıklardan biri olan Cryptoasset/Blockchain alanında 95 şirket olmak üzere 662’si aktif olan 764 fintech şirketi olduğunun altını çizdi. Türk fintech ekosisteminin dikeyleri. gençay karamanFintech bölümünde yapay zekanın kullanılmasıyla birlikte risk değerlendirmesi, dolandırıcılık tespiti ve müşteri hizmetleri gibi alanlarda büyük ilerlemeler kaydedildi.”

İnsan kaynağına yatırım yapmalıyız

Strateji geliştirilmesi gereken günlerde olduğumuzu Bahçeşehir Üniversitesi Finansal Teknolojiler Program Koordinatörü ve BlockchainIST Merkezi Kurucu Müdürü Dr. Bora Erdamar “Beş yıl önce BlockchainIST Merkezini kurduğumuzda ilk fark ettiğimiz şeylerden biri bu alandaki insan kaynağı eksikliğiydi. Bu alanda öğrenmek, yetiştirmek ve üretmek son derece değerli ataklar gerektiriyordu. Bu atılımları başlatmak için merkezi kurduk. Finansal teknolojileri entegre etme konusunda hızlı adımlar atmalı ve uzman yetiştirmeliyiz. Artık teknoloji kendi finansını yarattı. Yapay zeka sayesinde her zamankinden daha hızlı üretebiliyoruz. Aynı zamanda finans ve teknoloji olmak üzere iki farklı uzmanlık alanını birbirine bağlayan işler ortaya çıkarmak her zamankinden daha kolay. Dünyadaki en hızlı adımların burada atıldığını görüyoruz. Bir proje yapmak istiyorsanız, tartışamayacağınız zengin bir araç setine sahip büyük ölçekli bir ülkenin dijital para birimini çıkarmak bile olabilir. Bu, fikirlerin eskisinden çok daha hızlı bir şekilde ticari olarak değer kazanabileceği ve ekonomilerini kurabilecekleri anlamına gelir. İki bahis, bu dünyanın bir modülü olma noktasında değer kazanır. Bunlardan ilki ülkemizdeki genç yetenekleri ve girişimcileri ekonomiye kazandırmaktır. Bir diğeri de bu bireylerin üretebileceği alanlar yaratmak. Burada tabi ki yeni teknolojilerin getirdiği riskler tam olarak bilinmediği için kamu, akademi ve muhtemelen özel şirketlerin katılımıyla bu tür deneysel projelerin olduğu, geliştirdiğimiz, geliştirdiğimiz yapıların oluşturulmasında yarar göreceğimizi düşünüyoruz. Sandbox’ı arayın, test edilebilir. Sandbox for Financial Markets Infrastructure (Financial Markets Infrastructure Sandbox) İngiltere’de kamu desteği ile kuruldu ve ilk raporu yayınlandı. Bunun altında dijital varlıklar Sandbox uygulaması var. Bunlar ülkemizden gençler tarafından büyük bir ilgi ile takip edilmektedir. Bizim de bu fırsatları ve alanları yaratmamız gerekiyor.”

Yapay zekanın gelişimi; gerçek veri nitelikli insan kaynağı

Kurumsal Hazine Yöneticileri Derneği Başkanı  Barış Gökalp, “Yapay zeka sayesinde içsel veriler analiz edilerek gelecek dönemlere ait nakit akışı raporlanabiliyor. Sağlıklı verileriniz olduğunda makine öğrendiklerini çok iyi analiz edebiliyor. Örneğin iyi bir veri girişi ile Eylül ayı nakit ihtiyacınızı size söyleyen bir sistem ile çalışabilirsiniz. Buradaki kilit unsur sağlıklı verilere sahip olmaktır. Bu verilerden nitelikli bilgi üretebilen bir düşünce modeli geliştirebilen nitelikli insan kaynağı. Yapay zeka gelecek, robotlar gelecek, işsizlik artacak yani endişeler yerine değişen işgücünün kalitesini sağlayabilecek altyapılar geliştirmemiz gerekiyor. Nitelikli veri ile onu yönetebilecek insan kaynağını bir araya getirebilirsek önemli bir kaldıraç etkisi ile tüm departmanlarda olumlu etki yaratacağını düşünüyorum. Öte yandan, manuel süreçlerin hızlı otomasyonu hem fon verenler hem de yararlananlar için çok faydalı oldu. Ayrıca yapay zeka likidite yönetimi açısından da büyük bir değere sahip. Yakında işletme sermayesi açısından da analizler gelecek” dedi.

Yapay zeka tabanlı puanlama üzerinde çalışıyoruz.

Octet Türkiye CTO’su Gökhan Sevgen, Fintech bölümünün hızlı büyümesi sonucunda fintech şirketleri sadece tek bir finansal ürün üretmekle kalmıyor, birçok finansman işini de hayata geçiriyor. Burada önemli olan nokta firmaları teknoloji kullanmaya teşvik etmektir. Her şirketin ihtiyaç duyduğu iş çok farklıdır. Şubenin büyümesiyle birlikte çok büyük miktarda veriye sahibiz ve bu noktada önemli karar alma algoritmaları üretmeye çalışıyoruz. Segment ne kadar büyük olursa, bilgi o kadar anonim hale gelir, karar verme mekanizması o kadar güçlü olur. Puanlama ve dolandırıcılıkta da yapay zeka hayatımıza giriyor. Şu anda kullandığımız çalışmaları yapay zeka ile güçlendirmeye çalışıyoruz. Puanlamada, yalnızca finansal ve finansal verileri değil, sosyal ve toplumsal bilgileri de AI öğrenme algoritmalarına dahil etmek için çalışıyoruz.”

Yeni Nesil Bankalar:  Bankacılık evriminde kim öne çıkacak?” başlıklı ikinci panele ise Citibank Global Süreç Bankacılığı Satış Birimi Başkanı katıldı. Burcu Baydemir Türkseven, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi ve FinTech İstanbul Kurucusu prof. Dr. Selim Yazıcıve Octet Türkiye CEO’su kaydeden Derya Ekemen Fidanonların katılımıyla.

Citibank Global Satış Birim Lideri Burcu Baydemir Türksevenşubenin küresel ve yerel konumuna ilişkin görüşlerini dile getirdi.

Türkiye’de 100 milyon dijital banka kullanıcısı var

İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi ve FinTech İstanbul Kurucusu Prof. Dr. Selim Yazıcı, Bankacılığın toplumun ihtiyaçlarına göre gelişmesi gerektiğini belirterek, teknoloji, toplum, ekonomi ve regülasyon olmak üzere dört temel konuya odaklanmadan dijital banka stratejisi oluşturulmaması gerektiğini belirtti. “Toplumun bankacılık alışkanlıklarını ve kültürel yapısını incelemek gerekiyor. Aynı zamanda sosyolojik olarak o toplumun harcama ve tasarruf eğilimlerini anlamak gerekir. Finansal okuryazarlığa bakmamız gerekiyor. Finansal alışkanlıklarımız değişecek mi? Bu da takdir edilmelidir. Dijital bankalar geliyor ama hala fiziki olarak şubeye gelmek isteyenler var. Tamam gençlerimiz yeni teknolojilere uyum sağlıyor ama hala şubeye gitmek isteyenler var. Dijital bankacılığı kullanmak istiyor musunuz? Öyle derseniz yüzlerce sebep duyacaksınız ama Türkiye’de müşterilere sunulacak fiyat teklifi en değerli konu. Klasik bankalardan farklı olarak avantajlı ve rekabetçi işler üretebilmeniz önemli.” Yönetmenin düzenlemelerle yenilik yapmasının mümkün olduğunu belirten Yazıcı “Avrupa’daki dijital banka sayısına baktığımızda rakamlar yüksek görünüyor. Özellikle İngiltere, en fazla dijital bankaya sahip ülkedir. Avrupa’da 26 dijital bankanın kullanıcı sayısı yaklaşık 90 milyon. Türkiye’deki dijital banka kullanıcı sayısı 100 milyon. Türkiye’ye baktığımızda farklı bir oyun alanından ve dinamiklerden bahsediyoruz.”

KOBİ’lerin Türkiye ekonomisinde değerli bir role sahip olduğunun altını çizerek, Yazıcı “Bu güce sahip KOBİ’lerin daha ileriye gidebilmesi için dijital bankacılığın ve ürünlerinin KOBİ’lerin işini kolaylaştıracak bir yapıya sahip olması gerekiyor. KOBİ’nin nakit yönetimini kolaylaştıracak her türlü analiz, KOBİ’yi ve dolaylı olarak ülke ekonomisini daha yukarılara taşıyacaktır. Bu nedenle, dijital bankacılığın, KOBİ’nin evrak işlerine boğulmadan ve nakit taşıma konusunda endişelenmeden işine ve iş geliştirmeye odaklanabileceği bir fayda yaratması gerekiyor. Bankacılık ve tahsilat işlerine güvenilir ve kolay erişim sağladığımızda KOBİ kendi işine odaklanabilecek ve verimliliği artacaktır” dedi.

Octet Türkiye CEO’su Derya Ekemen Fidan , “Açık bankacılık ‘oyun değiştirici’ olarak hayatımıza girdi. Fintech ekosistemi için rekabeti güçlendiren en değerli alanlardan biri haline geldi. Özellikle son üç yılda fintech şirketlerini güçlendirmek, bankaların dijitalleşmesini teşvik etmek ve açık bankacılığın önünü açmak için yayınlanan düzenlemeler önemli bir açılım yarattı. Bireysel tarafta başlayan gelişmeler, kurumsal taraftaki ihtiyaçların netleşmesiyle birlikte kurumsal taraftaki düzenlemeleri de hızlandırdı. Her gün bir açık bankacılık uygulamasının risk sermayesinden yatırım aldığını görüyoruz ki bu da ciddi bir potansiyel ve beklenti olduğunu gösteriyor. Ancak burada değerli olan fintech sektöründe geliştirilecek çalışmaların bankaların daha çevik (agile) çalışmasına olanak tanıyarak şirketlerin süreçlerini kısaltacak ve nakit yönetimini kolaylaştıracak çözümler sunacak olmasıdır. Diğer bir deyişle süreçteki tüm tarafların ihtiyaçlarını karşılayan çalışmalar geliştirmek. Tabii ki konu kurumsal taraf olduğunda ödeme ve tahsilat öncelikli oluyor. Octet olarak üzerinde çalıştığımız ve kısa sürede sunmaya hazırladığımız hizmetimiz tamamen buna odaklıdır. Bu hizmetimizde tüm müşterilerimizin portalımız üzerinden yaptıkları ve yapmadıkları tüm işlemleri tek bir ekranda görebilecekleri, tahsilat ve ödemelerini gerçekleştirebilecekleri, açık bankacılık süreçleri ile ödeme talimatı başlatabilecekleri ve ödeme emri başlatabilecekleri bir sistemden bahsediyoruz. hesaplarını görüntülüyor. Amacımız her zaman olduğu gibi verimli işletme sermayesi yönetimi sağlamaktır. Bunu tüm taraflar için kolayca uyarlanabilir ve uygulanabilir bir biçimde yapmak. Muhtemelen bu alanda ilk olacağız ama inanıyorum ki sektör de bu alanda birçok çalışmayla harekete geçecek” dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

hendekajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort