Avrupa Birliği’nden deprem mesajı: Türkiye’ye yardım etmeliyiz
Avrupa Birliği (AB), depremzedeler için bağış konferansı düzenleyecek.
AB transfer lideri İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, 16 Mart’ta düzenlenen konferans öncesi bir açıklama yaptı, “Yoğun katılım bekliyoruz”dedi.
AB Konseyi Komşuluk ve Genişleme Komiseri Oliver Varhelyi ile İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği ve Dış Ticaret Bakanı AB Yönetim Kurulu Dönemi Lideri Johan Forssell’den açıklama geldi.
“Milyarlarca euro bekliyoruz”
Varhelyi, Türkiye’de yaşanan depremlerin ardından AB Komisyonu’nun mart ayında düzenleyeceği konferansta uluslararası toplumdan “benzeri görülmemiş” bir çaba ve milyarlarca avro toplanması beklediklerini söyledi.
AB’nin 16 Mart’ta düzenleyeceği uluslararası konferansa eş başkanlık edecek olan Varhelyi ve Forssell, hazırlıklar için Türkiye’ye gelerek Ankara’da çeşitli görüşmelerde bulundu.
“Türk halkının her zaman yanındayız”
Varhelyi, Türk yetkililerle depremin yol açtığı hasarın boyutunu görüştüklerini belirterek, şunları kaydetti:
“Her şeyi seferber etmemiz gerekecek”
Basında okuduğunuz yıkım gerçek yıkımın yanına bile yaklaşamıyor. Gerçek yıkım çok, çok daha büyük. Çok büyük rakamlar bekliyoruz. Konuyla ilgili son değerlendirmeyi önümüzdeki haftalarda yapacağız.
Bu, yeniden yapılanma sürecini güçlendirmek için uluslararası toplum tarafından eşi görülmemiş bir çaba olacaktır. Bu seviyede kimsenin tek bir rakam verebileceğini sanmıyorum. AB bütçesinden yardım almak için her şeyi seferber etmemiz gerekecek.
“Türkiye’ye yardım etmeliyiz”
Üye devletlerimizin iki adım atmak istediğini görüyoruz. Küresel ölçekte verilecek her türlü desteğe ihtiyacımız olacak. Uluslararası finans kuruluşlarıyla da onları harekete geçirmek için temas halindeyiz. Yardım için Avrupa Yatırım Bankası ile de temas halindeyiz.
AB Komisyonu’nun mesajı açık ve nettir. Bu deprem her şeyden önce gelir. Türkiye’ye yardım etmeliyiz ve Türkiye bizden yardım bekliyor. En azından benim kuşağımda, dünyanın hiçbir yerinde böylesine büyük bir şok görmedik. Bu nedenle, küresel bir çaba olmalıdır. AB, bölgeyi Türkiye ile birebir paylaştığı için arabuluculuk yapması gerekiyor. Bu bahiste birinci olmalıyız.
“Konferans önemli bir finansman sağlayacak”
Forssell ise İsveç’in bu konferansı düzenlemek için inisiyatif aldığını belirterek, Hem kısa hem de uzun vadede büyük ihtiyacı gördüğümüzde bu adımı attık” dedi.söz konusu:
Bu konferans önemli bir finansman sağlayacaktır. Ayrıca, aralarında İsveç’in de bulunduğu bazı AB üye ülkeleri, Türkiye’ye ikili düzeyde değerli fonlar sağlamak istiyor. Bu konuda kesin bir ölçü vermek benim için zor ama büyük bir potansiyel var.
“Bu yıkım gerçekten kelimelerin ötesinde”
Çok büyük talepler olduğuna dikkat çeken Forssell, Türkiye’deki yatırımlar konusuna da değindi:
Burada büyük ölçekte çalışmak önemlidir. Buna 27 üye ülke, ABD, İngiltere ve Körfez ülkeleri ile iş dünyasından yabancı yatırımlar dahildir. Aynı zamanda, İsveç iş dünyasının ve Avrupa kurumlarının da Türkiye’deki yatırımların devam etmesi ve yoğunlaşmasına büyük ilgisi var.
“Avrupa’dan Türkiye’ye güçlü destek var”
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, örgütün Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’na (AGİT) üye ülkeler arasında doğal afetlerde işbirliğinin geliştirilmesi için bir platform olabileceği yönündeki açıklamasını hatırlatan Forssell, şöyle devam etti:
Bu sıkıntılı zamanlarda Türkiye’ye yardım etmenin mümkün olan tüm yollarını arıyoruz. Bu da bir seçenek olabilir. Burada çalışmak değerlidir. Dediğim gibi çok ihtiyacım var. Şu anda Avrupa’dan Türkiye’ye güçlü bir takviye var. Çünkü televizyonda şoke eden görüntüleri herkes görüyor. Bu yıkım gerçekten kelimelerin ötesinde. Bunu kelimelere dökmek çok zor. Örneğin; On yıllardır İsveç’te yaşayan birçok Türk var. Bu, diğer AB üye ülkeleri için de geçerlidir. Dolayısıyla bu felaket bizi de etkiledi.